Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Καταφύγιο Χουλιόπουλου


Το μικρό καταφύγιο Χρήστος Χουλιόπουλος
βρίσκεται σε υψόμετρο 1980m, στο οροπέδιο Κατσιβέλι στις παρυφές της κορυφής Σβουριχτής, στο κέντρο των Λευκών Ορέων. Η πρόσβαση γίνεται με 7 ώρες πεζοπορία βόρεια της Ανώπολης Σφακίων, ενώ το κοντινότερο σημείο όπου φτάνει χωματόδρομος απέχει 2:30 ώρες πορείας. Από το καταφύγιο αυτό μπορεί να διασχίσει κάποιος τα Λευκά Όρη ως το καταφύγιο Καλλέργη (6 ώρες) ή να ανέβει στην ψηλότερη κορυφή τους τις Πάχνες (2:30).
Το όραμα του Χρήστου Χουλιόπουλου για την κατασκευή καταφυγίου στη Σβουριχτή έγινε πραγματικότητα το 1994. Το καταφύγιο είναι κτισμένο με πέτρα εξωτερικά και ξύλο εσωτερικά, χωρίς να απαιτείται θέρμανση. Το 2008 κατέρρευσε τμήμα της πέτρινης κατασκευής και για την ανακατασκευή του επιστρατεύτηκε ακόμη και ελικόπτερο, καθώς δεν υπήρχε άλλος τρόπος μεταφοράς των υλικών στο σημείο.
Δεν υπάρχουν άλλες υποδομές μέσα στο καταφύγιο, εκτός από μια δεξαμενή για νερό. Μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα και είναι διαθέσιμο κατόπιν συνεννοήσεως με τον υπεύθυνο σύλλογο για τη λειτουργία του, δηλαδή τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων (eoshanion.gr).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία