Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Οροπέδιο Βρωμόνερο-Ηράκλειο


Το Οροπέδιο του Βρομώνερου ή ο Λάκκος της Λίμας
βρίσκεται σε υψόμετρο 1300m, 10km δυτικά του Κρουσσώνα, σε μια υπέροχη τοποθεσία ανατολικά της κορυφής Σκοίνακα του Ψηλορείτη, όπου υπάρχει και το αστεροσκοπείο του Πανεπιστημίου Κρήτης.
 Η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου που διέρχεται μέσα από το φαράγγι της Χαλασιάς, το οποίο ξεκινάει από το Λιβάδι και καταλήγει στον Κρουσώνα. Ο δρόμος αυτός ξεκινάει δίπλα στην Μονή της Αγίας Ειρήνης του Κρουσώνα, δίπλα στο χωριό. Κατά την ανάβαση στο Βρομώνερο αξίζει να επισκεφτείτε και τον παλιό ναό του Αγίου Ιωάννη στην τοποθεσία Ασφενταμιά, με την απίστευτη θέα στις ακτές και την πόλη του Ηρακλείου.
Μετά από μια πανέμορφη διαδρομή μέσα από το καταπράσινο φαράγγι της Χαλασιάς, θα δείτε το αστεροσκοπείο ψηλά και θα καταλήξετε στο μικρό οροπέδιο . Το Βρομώνερο (κι όχι βρωμόνερο) λέγεται ότι παίρνει το όνομα του από τη λέξεις «βριμώ», που σημαίνει δυνατό, και «ιερό». Σύμφωνα με θρύλο, ενώ η θεά Δήμητρα κυνηγούσε στον Ψηλορείτη, είδε τον Ιάσωνα και τον ερωτεύτηκε, και αφού ενώθηκαν γεννήθηκε ο Πλούτος. Ωστόσο, μια πιο πιθανή εκδοχή για το όνομα λέει ότι κάποτε οι Τούρκοι βρώμισαν το νερό του Οροπεδίου για να αναγκαστούν οι αντάρτες που έμεναν εκεί και αναζητήσουν αλλού νερό και να εμφανιστούν ώστε να συλληφθούν.
Στο Βρωμόνερο υπάρχει ένα από τα ωραιότερα και πιο παρθένα πρινοδάση της Κρήτης, το οποίο είναι ιδιαίτερα γνωστό στους βιολόγους και εντελώς άγνωστο στους κατοίκους του Ηρακλείου. Είναι γεμάτο πρίνους και σφενδάμια, τα οποία χαρίζουν απλόχερα τη σκιά τους το κατακαλόκαιρο. Το τοπίο συμπληρώνεται μοναδικά από τα διάσπαρτα μιτάτα, κτηνοτροφικά καταλύμματα και πρόχειρα τυροκομεία, καθώς η περιοχή είναι κυρίως κτηνοτροφική. Δυστυχώς η υπερβόσκηση απειλεί το εύθραυστο αυτό οικοσύτημα του Ψηλορείτη, το οποίο έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura. Στο οροπέδιο υπάρχει χώρος για κατασκήνωση, παγκάκια, βρύσες, ψησταριές κλπ, τα οποία κάνουν την απόδραση στην εξοχή πολύ πιο ευχάριστη. Επίσης υπάρχει καταφύγιο με τα στοιχειώδη σε σχετικά κοντινή απόσταση.
Στο οροπέδιο βρίσκεται η εκκλησία του Αγίου Γεωργίου, που χτίστηκε το 1978. Η Εκκλησία ήταν τάμα του Κρουσσανιώτη οπλαρχηγού Χαράλαμπου Γιανναδάκη στον Άγιο Γεώργιο, τη βοήθεια του οποίου είχαν επικαλεστεί τα μέλη μιας αντάρτικης ομάδας, που είχαν ασφυκτικά κυκλωθεί από πολυάριθμη γερμανική δύναμη. Οι αντάρτες σώθηκαν και η σωτηρία τους αποδόθηκε στη θαυματουργό δύναμη του Άη Γιώργη.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία