Τρίτη 15 Δεκεμβρίου 2015

Λιμνοβάραθρο Βουρβουλίτης-Ηράκλειο


Ακριβώς ανατολικά της παραλία του Αγιοφάραγγου
και αφού σκαρφαλώσουμε τα βράχια, συναντάμε μια κρυμμένη θαλασσινή λίμνη-βάραθρο με υφάλμυρο νερό. Ο Βουρβουλίτης, όπως λέγεται, επικοινωνεί υποθαλάσσια με την ανοιχτή θάλασσα.
Η πρόσβαση στον Βουρβουλίτη δεν είναι πολύ δύσκολη. Χρειάζεται να σκαρφαλώσουμε σε πολύ ανηφορικό μονοπάτι για δέκα λεπτά στο αριστερό άκρο της πανέμορφης παραλίας του Αγιοφάραγγου το οποίο όμως δεν είναι επικίνδυνο μέχρι που απότομα μπροστά μας εμφανίζεται το επιβλητικό άνοιγμά του. Ο Βουρβουλίτης έχει νερό στο βάθος του το οποίο είναι υφάλμυρο επειδή επικοινωνεί με τη θάλασσα υπογείως υπάρχει όμως και παροχή λίγου γλυκού νερού κι έτσι δεν είναι εντελώς αλμυρό. Η κατάβαση στο βάραθρο είναι αρκετά επικίνδυνη αλλά όχι αδύνατη και απαιτεί πολλή προσοχή αλλά το δροσερό μπάνιο θα σας αποζημιώσει.
Το βάραθρο στο ανατολικό του τμήμα δημιουργεί σπηλαίωση και εκεί έχουν τη φωλιά τους πολλά αγριοπερίστερα. Ο Βουρβουλίτης είναι ένα από τα δύο πιο εντυπωσιακά βάραθρα που έχει η Κρήτη τα οποία καταλήγουν σε θάλασσα. Λίγα μέτρα ανατολικότερα και κοντά στον οικισμό Καλοί Λιμένες υπάρχει ακόμα ένα παρόμοιο βάραθρο αρκετά μικρότερο το οποίο ονομάζεται Μικρός Βουρβουλίτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία