Πριν από ένα χρόνο το cretalive έγραφε(κλικ εδω) για την επιθυμία του κρητικού
καλλιτέχνη Μανόλη Μαριδάκη -ζει στο Παρίσι- να δωρίσει στη γενέτειρά του ένα εντυπωσιακό μνημείο- μουσικό όργανο για να εγκατασταθεί στο ύψωμα Κοψά. Το μέγεθος, το πρωτόγνωρο εγχείρημα και φυσικά τα…χρήματα καθιστούσαν μάλλον απαγορευτική την υλοποίηση της ιδέας. Κι όμως! Φαίνεται πως τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο εάν υπάρχει διάθεση, εθελοντική προσφορά και συνεργασία !
Το τεράστιο αυτό φυσικό όργανο, αποτελούμενο από 92 στοιχεία της φύσης, θα παράγει μουσικούς ήχους που θα ακούγονται πολύ μακριά και θα είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο κρητικό μουσικό και επιστήμονα Ιάνη Ξενάκη. Κι έχει ένα μεγάλο κόστος όσο και αν ο ίδιος ο καλλιτέχνης Μανόλης Μαριδάκης παραιτείται από την αμοιβή του.
Χθες έγινε στην περιφέρεια Κρήτης συνάντηση για το θέμα αυτό και όλα δείχνουν ότι μπορεί άμεσα να ετοιμαστεί ένας τεχνικός φάκελος, ο δήμος Χερσονήσου θα συνδράμει και με την έκταση που έχει, ενώ ιδιώτες θα τρέξουν για τις μελέτες , τα τοπογραφικά και την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων!
«Επιμένουμε στην ίδια γραμμή που είχαμε από την πρώτη στιγμή. Την επιθυμία του σπουδαίου κρητικού καλλιτέχνη του κ.Μαριδάκη θα κάνουμε τα πάντα να την υλοποιήσουμε. Είναι σημαντικό, αλλά πρέπει να ομολογήσουμε ότι είναι και δύσκολο. Αλλά πρέπει να είμαστε για τα δύσκολα» λέει η αντιπεριφερειάρχης κ.Βιργινία Μανασάκη που συγκάλεσε τη χθεσινή συνάντηση η οποία έγινε και με τη συμμετοχή του εντεταλμένου συμβούλου για τον πολιτισμό κ.Φασουλάκη, του δημάρχου Χερσονήσου κ.Μαστοράκη, του αντιδημάρχου κ.Πετράκη, αλλά και του ίδιου του καλλιτέχνη Μαν.Μαριδάκη που ήρθε για τον σκοπό αυτό από το Παρίσι.
Ίσως βέβαια το πρόσωπο- κλειδί σε αυτή την υπόθεση είναι σε αυτή την πρώτη φάση ένας μηχανικός που θεωρείται εξπέρ στα στατικά, ο Κώστα Φιλίππου. Κι ο οποίος προσφέρθηκε εθελοντικά να βοηθήσει στα στατικά, την προμελέτη που πρέπει να γίνει λέγοντας από την πρώτη στιγμή ότι «είναι ένα έργο πρόκληση»!
Στη συνάντηση που έγινε χθες το πρώτο που συμφωνήθηκε και από το δήμαρχο κ.Μαστοράκη, αλλά και από την κ.Μανασάκη είναι ότι θα ετοιμαστεί ένας φάκελος.
«Πρέπει να προετοιμάσουμε ένα φάκελο σαν να είμαστε έτοιμοι να μπούμε σε ένα πρόγραμμα. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι γιατί ποτέ δεν ξέρεις πως μπορεί να χρηματοδοτηθεί μια ιδέα, ένα έργο» τόνισε η κ.Μανασάκη.
Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι τοπογραφικό, διαγράμματα, προμελέτη, τι κάλυψη θα έχει όλο αυτό και φυσικά μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων οι οποίες θα γίνουν και από δυο στελέχη της περιφέρειας (τον Γιάννη Παρασύρη και την Λένα Καργάκη) εθελοντικά.
Ο δήμος Χερσονήσου έχει στην περιοχή 3000 στρέμματα και πρέπει να σχεδιαστεί που θα μπει το μουσικό αυτό όργανο το οποίο υπολογίζεται σε μήκος 115 μέτρων και ύψος 25 μέτρα…Αυτό πρακτικά επίσης σημαίνει αδειοδοτήσεις από ΥΠΑ, Αρχαιολογια , Δασική υπηρεσία κλπ- γι αυτό χρειάζεται ένας πλήρης φάκελος.
Το έργο
Θυμίζουμε ότι το μοναδικό αυτό έργο τέχνης (cosmic syrinx όπως το αποκαλεί ο Μαριδάκης) θα αποτελείται από 92 ατσάλινους στύλους που ξεκινούν από το ύψος των 25 μέτρων και καταλήγουν σε ύψος 4,5 μέτρων!
«Όλα τα σώματα που υπάρχουν γύρω μας προέρχονται από 92 στοιχεία, γι αυτό και οι 92 ανοξείδωτοι στύλοι με τον πρώτο να συμβολίζει το υδρογόνο» εχει πει ο κ.Μαριδάκης που προτείνει το έργο να μπει στο ύψωμα Κοψά και να τεθεί η προσπάθεια υπό την αιγίδα της περιφέρειας Κρήτης.
Από τους 92 στύλους-στοιχεία θα υπάρχουν ξεχωριστές οπές και διαφορετικές από όπου θα περνάει αέρας και θα ακούγεται διαφορετική μουσική! Τα 92 στοιχεία της φύσης θα παίζουν τη δική τους μουσική!
( εκ του συνόλου των 92 στοιχείων, απαραιτητα για τη ζωή κρίνονται μόνο τα 27. Τέσσερα δε από αυτά, ο άνθρακας, το υδρογόνο, το οξυγόνο και το άζωτο αποτελούν το 96% της κατά βάρος σύστασης των έμβιων οργανισμών )
Ο Μαριδάκης που εμπνεύστηκε το έργο και διατίθεται να το προχωρήσει με άλλους διάσημους καλλιτέχνες παραιτείται από τη δική του αμοιβή- γεγονός κι αυτό σημαντικό. Ο Μαριδάκης θέλει να το κάνει δώρο στην Κρήτη . Ο ίδιος, που κατάγεται από τους Αγιους Δέκα , είναι καλλιτέχνης που διαπρέπει στο Παρίσι συνδυάζοντας τέχνη και επιστήμη. Διατηρεί μόνιμη συνεργασία με το εργαστήριο υδροδυναμικής του Ecole Polytechnique στο Παρίσι. Έχει βραβευθεί με χρυσό μετάλλιο στις Κάννες το 2000 για το επιστημονικό και καλλιτεχνικό έργο του. Κομμάτια του υπάρχουν σε πολλά ιδρύματα και περιοχές του κόσμου!
Ο Μαριδάκης έκανε το 1965-70 Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών Αθηνών (Γλυπτική)
Αργότερα έγινε τιμητικό μέλος της National films School του Λονδίνου.
Το 1978-81 Σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλλών Τεχνών του Παρισιού .
Το 2000 πήρε το μεγάλο διεθνές βραβείο στις Κάννες για το νερό τη δημιουργία και τις τέχνες.
Διαρκής είναι η συνεργασία του, από το 1994 με το εργαστήριο υδροδυναμικής, LADHYX της πολυτεχνικής σχολής του Παρισιού σε συνεργασία με τον διευθυντή του εργαστηρίου Jean –Marc Chomaz ερευνητή του CNRS.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου