Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2015

Δυο Ρεθεμνιώτισσες που ξεχωρίζουν με το έργο και την προσφορά τους


«Οφείλω την επανασύνδεσή μου με το Ρέθυμνο στον ιστορικό σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι», κυρίως στον δραστήριο κ. Γεώργιο Βλατάκη πρόεδρό του» είπε ξεκινώντας να μιλάει η Άννα Φιλιώτου. Ο πρόεδρος κ. Γ. Βλατάκης φανερά συγκινημένος ανταπέδωσε, λέγοντας πως αυτή είναι η ικανοποίηση και η μεγαλύτερη ανταμοιβή που λαμβάνει ένας πρόεδρος στην θητεία του, δηλ. εκτός των άλλων να καταφέρνει μαζί με τους συνεργάτες του να επανασυνδέει τους ανθρώπους με το Ρέθυμνο. Έτσι έχει λόγο ύπαρξης ο σύλλογος, τόνισε.
Ήταν μια μοναδική βραδιά έτσι όπως ξέρει να διοργανώνει πάντα ο ιστορικός σύλλογος. Η αίθουσα της Κρητικής Εστίας πλημμύρισε Ρέθυμνο. Το παλιό καλό Ρέθυμνο.
Με πολύ μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια ο Σύλλογος τίμησε στη διάρκεια της εκδήλωσης μια εκλεκτού ήθους εκπαιδευτικό, μια διαπρεπή δασκάλα - προσωπικότητα που υπηρέτησε στο Ρέθυμνο αλλά και στην Αθήνα μετά από πολλά χρόνια ευδόκιμης υπηρεσίας στην Εκπαίδευση κυρίως στην εκμάθηση του πιάνου, την βετεράνο καθηγήτρια κ. Αφροδίτη - Φωφώ Ζαμπετακη Λυρούδια. Ξύπνησαν θύμησες, σχολικές αναμνήσεις, συναισθήματα από τα πρώτα σκιρτήματα κυρίως στη διδασκαλία του πιάνου. Μέσα στην χαρά των εναγκαλισμών των φίλων και Ρεθυμνιων συμμαθητών-τριών, ξάφνιασε ευχάριστα το κουδούνι που κράταγε ο πρόεδρος και καλούσε σαν άλλοτε τους παρευρισκόμενους στην τάξη.
Οι δάσκαλοι που υπήρξαν καταπληκτικοί, που δούλεψαν σκληρά και άλλαξαν τη ζωή των μαθητών τους, δύσκολα ξεχνιούνται. Το σχολείο είναι μια προπόνηση για τη ζωή, ανέφερε ο πρόεδρος στο χαιρετισμό του. Ο δάσκαλος συνήθως επιδιώκει να πείσει τα παιδιά πως η μάθηση δεν είναι καταπίεση, αλλά πως, αντίθετα, είναι απόλαυση.
Τα παιδιά υπεραγαπούσαν την κ. Αφροδίτη - Φωφώ Ζαμπετάκη - Λυρούδια και κυρίως έτρεφαν προς το πρόσωπο της μεγάλο σεβασμό και ιδιαίτερη εκτίμηση, για την αγάπη της προς αυτά, για την ευγένεια και τη σεμνότητά της, την εργατικότητά της, το πάθος της για τη διδασκαλία μεταδοτικότητά της, τις πολύπλευρες γνώσεις της.
«Η σημερινή εκδήλωση που είναι αφιερωμένη σε αυτήν είναι απόσταγμα της αγάπης των μαθητών -τριών της, που αυτό τα περικλείει όλα…» τόνισαν οι διοργανωτές.
Η αντιπρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ελ. Μισιρλή διάβασε το βιογραφικό της τιμωμένης ενώ στο πάνελ εναλλάσσονταν παλιές φωτογραφίες. Τα επιφωνήματα των παρευρισκομένων ήταν ασταμάτητα αφού πολλοί από αυτούς ήταν στις φωτογραφίες. Ο πρόεδρος κάλεσε στο βήμα τον κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη, καλλιτεχνικό διευθυντή της Λυρικής σκηνής και μαθητή της τιμώμενης, καθώς και τον μουσικοσυνθέτη κ. Γιώργο Κουμεντάκη να απονείμουν τον έπαινο και το μετάλλιο αντίστοιχα στην τιμώμενηΦωφώ Λυρούδια.
Ήταν μια μεγάλη έκπληξη αλλά και δώρο αγάπης η πρόσκληση του κ. Μύρωνα Μιχαηλίδη εκ μέρους του συλλόγου προς την τιμωμένη κ. Λυρούδια, διότι δεν της είχε ανακοινωθεί μέχρι εκείνη την στιγμή. Δάκρυα χαράς από τη δασκάλα για την παρουσία του καταξιωμένου σήμερα και καλλιτεχνικού διευθυντή της Λυρικής και μαθητή της, αλλά και υψηλή τιμή για τον σύλλογο μας.
Ανέφερε τα εξής η ίδια περιεκτικά: «Αγαπητοί μου κυρίες και κύριοι. Επιτρέψτε μου να εκφράσω την συγκίνησή μου για αυτήν την τιμή που μου κάνετε σήμερα. Κατ' αρχήν ευχαριστώ από τα βάθη της καρδιάς τον σύλλογο Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι» και ιδιαίτερα τον πρόεδρο κ. Γεώργιο Βλατάκη, που μέσα από τις πρωτοβουλίες που παίρνουν για τον πολιτισμό του τόπου μας, μου κάνουν σήμερα την τιμή να αναδείξουν την καλλιτεχνική μου πορεία. Επίσης ευχαριστώ την μαθήτριά μου κα Άννα Φιλιώτου που με την ευκαιρία της εκδόσεως του μυθιστορήματός της ένα πιάνο στην παράγκα, ζωντάνεψε τις παλιές μνήμες και αφιέρωσε σε αυτές το βιβλίο με μια σπάνια φωτογραφία του 1950. Θα ήθελα αθόρυβα να κλείσω το κύκλο της ζωής μου, χωρίς τυμπανοκρουσίες, μια που εγώ μέσα μου αισθάνομαι μια γαλήνη».
Εν συνεχεία ένας νέος ταλαντούχος πιανίστας, ο Μιχαλης Ιγνατιάδης, εκτέλεσε στο πιάνο την μπαλάντα νο1 του Σοπέν τόσο εκπληκτικά που η αίθουσα της Κρητικής Εστίας σείστηκε από παλαμάκια. Η δασκάλα του νεαρού ήταν μαθήτρια της κ. Λυρούδια.
Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε με την φιλόλογο κ. Όλγα Κουμεντάκη, η οποία παρουσίασε το βιβλίο με έναν ξεχωριστό, γλαφυρό τρόπο που ταυτόχρονα συγκίνησε αλλά σήκωσε θύελλα χειροκροτημάτων. Το βιογραφικό της Άννας Φιλιώτη διάβασε ο ιατρός κ. Μαρής, ενώ η ηθοποιός Δανάη Καλαχώρα και θυγατέρα της διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο.
Συγκινημένη και πολύ χαρούμενη η Άννα Φιλιώτη πήρε τη σκυτάλη ευχαριστώντας το σύλλογο, τη Φωφώ Λυρούδια και πολύ εμπνευσμένα και παραστατικά μας μετέφερε μέσα από παλιές φωτογραφίες στο παλιό καλό Ρέθυμνο. Σε πολλές φωτογραφίες που συμμετείχαν καθηγητές και μαθητές στάθηκε η Άννα όπου ανέφερε ένα-ένα τα ονόματα, ενώ οι παρευρισκόμενοι τα επαναλάμβαναν μαζί της ξεσπώντας στο τέλος σε χειροκροτήματα χαράς και συγκίνησης.
Η εκδήλωση έλαβε τέλος με τον ομορφότερο τρόπο, αφού ένας 8χρονος πιανίστας ονόματι Ανδρέας Χάλος εκτέλεσε στο πιάνο διάφορες μπαλάντες καταχειροκροτούμενος από το κοινό που είχε σηκωθεί όρθιο και τον επευφημούσε με «μπράβο»!
Ήταν μια ξεχωριστή και σπάνια βραδιά, που λίγοι σύλλογοι γνωρίζουν να διοργανώνουν και που εύχεσαι να υπάρχουν, ώστε να κρατούν ζωντανά τον πολιτισμό, το Ρέθυμνο και τις αξίες του.
 Πολλές ήταν οι παρουσίες της βραδιάς και μεταξύ άλλων: ο διευθυντής της Λυρικής Σκηνής, Μύρων Μιχαηλίδης, ο φημισμένος τενόρος Αντώνης Κορωναίος, ο μουσικοσυνθέτης Γιώργος Κουμεντάκης, ο πρόεδρος της Κρητικής Εστίας Χαράλαμπος Σαλβαράκης, ο δικαστικός Βασιλης Παπαδακης, η πρόεδρος των Νοτίων Εύα Κουβίδου, ο Διονύσης Φιλιώτης με τη σύζυγό του, ο γκαλερίστας Εμμ. Κανακάκης, η πιανίστα Ρίτσα Καρνιωτάκη που ήρθε ειδικά από το Ρέθυμνο, η Ρίτσα Πλατύρραχου, ηΑντιγόνη Λινοξυλάκη, η Στέλλα Κατσιράκη, η Κάτια Χατζιωακείμ, η Αφρούλα Χατζιωακείμ, η Ελβούλα Πάντζαρη, η Καίτη Λιοδάκη, η Νίτσα Λίτινα, η Βούλα Σαρρή, η Μάρω Γρηγοριάδου, η Ελευθερία Παρασκευά-Τσάκωνα, η Αγγελική Ξηρά, ηΜαρίκα Λιαναντωνάκη, η Αθηνά Ζαραβίνου, η Εύα Λίτινα, η Μαίρη Πετρίδου, ο Λευτέρης Δρανδάκης, η Μαρίτα Γενεράλη, ηΜάρω Ρολόγη, η Μαρία Βασσάλου, η ποιήτρια Εύα Χαλκιαδάκη, ο Ν. Γουμενάκης, η Ρίτσα Ακτουδιανάκη, η κ. Κοπανάκη, ηΕλ. Μαμαλάκη, ο κ. Κατσαντώνης, η Χρυσούλα Μπαρμπούνη, η Στέλλα Κουτρουμπά, η Καίτη Πετούση, η κ. Χριστονάκη, ηΑιμιλία Βογιατζάκη, η Μαίρη Πριναράκη, μαθητές και μαθήτριες της κ. Λυρούδια και πολλοί άλλοι.
  
Σύλλογος Ρεθυμνίων Αττικής «Το Αρκάδι»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία