Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2015

Καστροκεφάλα-Ηράκλειο

Στα (Ε)λληνοπεράματα Ηρακλείου και σε απόσταση αναπνοής από τη θάλασσα
και τις εγκαταστάσεις της Δ.Ε.Η. ορθώνεται απότομος σαν πέτρινο θηρίο ο λόφος της Καστροκεφάλας. Με σχήμα πυραμίδας και υψόμετρο 355 μέτρα από το επίπεδο της θάλασσας έχει μοναδική θέα στη θάλασσα, στον οικισμό της Ρογδιάς, στην ιερή από αρχαιοτάτων χρόνων πυραμίδα του Στρούμπουλα, αλλά και σε όλο τον γόνιμο κάμπο του Ηρακλείου.
Ο λόφος είναι πολύ απότομος και στη νότια πλευρά του κόβεται απότομα από ένα τεράστιο γκρεμό, που δεν είναι άλλο από το φαράγγι της Κέρης ή του Αλμυρού. Το ψηλότερο σημείο του λόφου αυτού στο χείλος του φαραγγιού, που δεν θα μπορούσε να βρεθεί άλλο μέρος καλύτερα οχυρωμένο από τη φύση, διάλεξαν οι Μινωίτες για να χτίσουν τον οικισμό της Καστροκεφάλας, προστατευμένοι από τους εχθρούς τους μετά την καταστροφή του Μινωικού πολιτισμού.
Η Καστροκεφάλα αποτελεί ένα τυπικό οικισμό των περίφημων «σκοτεινών» χρόνων της Κρήτης δηλαδή ανάμεσα στο 1200 και στο 1000 π.Χ. και, ενώ απέχει μόνο 10 λεπτά από την πόλη του Ηρακλείου, παραμένει παντελώς άγνωστη στους περισσότερους. Ο οικισμός που δεν έχει ανασκαφεί σε όλη την έκτασή του περιλαμβάνει μία Ακρόπολη χτισμένη στο χείλος του γκρεμού, δύο επίπεδα τμήματα που χρησιμοποιήθηκαν για κατοικίες και ένα κυκλώπειο τείχος μήκους 480 μέτρων και πάχους 2-2,5 μέτρων που προφύλασσε τους κατοίκους από τη βορειοδυτική πλευρά που είναι η μόνη που η πρόσβαση είναι εύκολη. Το ύψος που είχε το τείχος υπολογίζεται στα 4 μέτρα.
Από τον οικισμό απομένουν σήμερα ελάχιστα να δούμε, εκτός από τις βάσεις των κτιρίων και του τείχους αλλά η θέα που έχουμε στο φαράγγι και στην πόλη του Ηρακλείου καθιστούν την ανάβαση μοναδική εμπειρία. Εκτός από τα ερείπια η όλη περιοχή της Καστροκεφάλας αποτελεί με τις καρστικές μορφές της ένα υπέροχο γεωλογικό ψηφιδωτό με βραχογλυφές στον ασβεστόλιθο και ανεξερεύνητα βάραθρα που περιμένουν τη χαρτογράφησή τους.
Κατά την επίσκεψη μας στον ιερό αυτό χώρο δεν θα συναντήσουμε ποτέ τουρίστες ή άλλους επισκέπτες αλλά θα αντικρύσουμε αμέτρητα πρόβατα και κατσίκια τα οποία έχουν κυριολεκτικά ρημάξει οτιδήποτε δεν ρήμαξε στο πέρασμά του ο χρόνος. Η περιοχή ως το 2012 δεν προστατεύεται από καμιά υπηρεσία, είναι από τις πιο υπερβοσκημένες της Κρήτης, έχει κυριολεκτικά ερημώσει και τα ελάχιστα δέντρα και θάμνοι που επιμένουν να αντιστέκονται στις επιθέσεις των τετράποδων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία