Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2015

ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΑΛΑΙΑ ΡΟΥΜΑΤΑ



Τα Παλαιά Ρούματα στο Δήμο Βουκολιών είναι ένα περιστοιχισμένο με βουνά ιστορικό χωριό, που αποτελεί κέντρο δημιουργίας και διατήρησης πλούσιου πολιτισμού αποτελώντας  αφετηρία και κατάληξη των περισσότερων φυσιολατρικών διαδρομών του Δήμου.
Στα Παλιά Ρούματα γράφτηκε ιστορία την περίοδο του Εμφυλίου ενώ σήμερα το χωριό συνεχίζει να ζει σε αγροτικούς ρυθμούς, ανέγγιχτο από τον τουρισμό, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα της αυθεντικής ενδοχώρας του νομού Χανίων που δεν έχει αλλοιωθεί από τον τουρισμό. 

Τα Παλιά Ρούματα είναι από τα πρώτα χωριά που δημιουργήθηκαν αγροτικοί συνεταιρισμοί, λαϊκή βιβλιοθήκη, σωματεία νέων και παραδοσιακοί χορευτικοί σύλλογοι. Σήμερα μέσα από τις προσπάθειες του Τοπικού Συμβουλίου Νέων, του Δ.Σ της Λαϊκής Βιβλιοθήκης και των γυναικείων συνεταιρισμών το χωριό αναβιώνει και ξαναζεί μια νέα άνθηση.   


Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων
Το Σωματείο «Λαϊκή Βιβλιοθήκη Παλαιών Ρουμάτων» ιδρύθηκε το 1944. Η εποχή και οι συνθήκες οι οποίες δημιουργήθηκε αποτελούσαν τιτάνια συλλογική προσπάθεια των μορφωμένων ανθρώπων του χωριού για την μόρφωση και πληροφόρηση της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα αριθμεί 7.000 τίτλους βιβλίων ποικίλων θεμάτων για παιδιά μαθητές και ενήλικες. Περιλαμβάνει υλικό για τέχνες φιλοσοφία, ιστορία, λογοτεχνία ,επιστήμες, τεχνολογία, καθώς και φωτογραφικό ιστορικό αρχείο. Στην κατοχή της βρίσκονται και μερικά σπάνια χειρόγραφα και άλλα έγγραφα μεγάλης ιστορικής αξίας. «Μόρφωση, ενημέρωση και πληροφόρηση αποτελούν τους κύριους τομείς δράσεις της λαϊκής βιβλιοθήκης.Παράλληλα συμβάλλει ενεργά στην πολιτιστική ζωή του τόπου με την διοργάνωση ποικίλων ενδιαφερόντων. Εξυπηρετεί όχι μόνο τους κατοίκους του χωριού και του ευρύτερου δήμου Βουκολιών στον οποίο ανήκει αλλά και ευρύτερα στον νομό Χανίων καθώς ανάλογη βιβλιοθήκη δεν υπάρχει εκτός της πόλης των Χανίων. Παράλληλα δεχόμαστε επιμορφωτικές αλλαγές από συλλόγους και σχολεία όλης της Κρήτης» τονίζει η πρόεδρος του Δ.Σ κ. Ελένη Δημητριάδη.
Στόχος της Λαϊκής Βιβλιοθήκης είναι η συνεχής αναβάθμιση και εμπλουτισμός της με αγορές νέων βιβλίων που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες απαιτήσεις του αναγνωστικού κοινού. Τα τελευταία χρόνια η συλλογή της βιβλιοθήκης εμπλουτίζεται με ιδίους πόρους ενώ παράλληλα γίνονται δωρεές βιβλίων από μέλη της και από ανθρώπους που εκτιμούν την συμβολή και την προσπάθεια της. Η μεταφορά της βιβλιοθήκης σε νέα αυτόνομο χώρο προβλέπεται να συνδιαστεί με αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας. Σύντομα πρόκειται να λειτουργήσει χώρος αναγνωστηρίου με δυνατότητα πρόσβασης στο ίντερνετ για πληρέστερη ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού.
Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός «Η Αρχόντισσα» Παλαιών Ρουμάτων
Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Η Αρχόντισσα Παλαιών Ρουμάτων του Δήμου Βουκολιών μια πρότυπη μονάδα παραγωγής ειδών αγροτικής βιοτεχνίας και οικοτεχνίας δημιουργήθηκε πριν από λίγα χρόνια χάρη στην αγάπη και το μεράκι οχτώ γυναικών του ομώνυμου χωριού  για την παράδοση και ανάπτυξη του τόπου τους.
 Ο Συνεταιρισμός συστάθηκε στο πλαίσιο του έργου "ΘΕΡΜΟΚΟΙΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ" ΤΗΣ ΚΠ EQUAL (κύκλος). 
Σύμφωνα με την πρόεδρο του συλλόγου κ. Ευτυχία Κουμάκη  «η ιδέα της δημιουργίας του συνεταιρισμού ήρθε μέσα από την συμμετοχή του Δήμου Βουκολιών στο πρόγραμμα Equal και κατόπιν ενημερωτικής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή σκεφτήκαμε να προχωρήσουμε στην σύσταση του συνεταιρισμού.

Ο Αγροτικός Γυναικείος Συνεταιρισμός Η Αρχόντισσα Παλαιών Ρουμάτων είναι από τους πρώτους αμιγώς γυναικείους συνεταιρισμούς που υπάρχουν σήμερα σε όλο το νομό. 
Ο συνεταιρισμός παράγει μια σειρά παραδοσιακών προϊόντων όπως ξεροτήγανα, κουλουράκια, γλυκά, μαρμελάδες, είδη οικοτεχνίας κ.α»
 Οι περισσότερες γυναίκες- μέλη του συνεταιρισμού αφιερώνουν καθημερινά από 4-8 ώρες για την επεξεργασία και δημιουργία  των προϊόντων. «Δουλεύουμε με πολύ μεράκι και αγάπη παρά την πολύωρη κούραση καθημερινά καθώς οι δουλειές στο χωριό είναι πολλές. Ήδη έχουμε συμμετάσχει σε αρκετές εκθέσεις που πραγματοποιούνται στο νομό με πιο πρόσφατη την έκθεση αγροτικών προϊόντων « Αγροτικός Αύγουστος». Ήδη πολλά προϊόντα του συνεταιρισμού βρίσκονται στα ράφια αρκετών παραδοσιακών καταστημάτων του νομού όπως και στο εκθετήριο του συνεταιρισμού στα Παλιά Ρούματα.

Στόχοι του συνεταιρισμού είναι σύμφωνα με την κ. Κουμάκη «η διατήρηση της παραδοσιακής ποιότητας γεύσης αξιοποιώντας τα  αγνά προϊόντα της περιοχής και τις πρώτες ύλες του χωριού μας.  Παράλληλα απώτερος σκοπός μας είναι να βρεθούν κι άλλα μέλη που θα συνεχίσουν με το ίδιο μεράκι την προσπάθεια που έχουμε ξεκινήσει».
Παλαιά Ρούματα 
Από την πλατεία «Κακοπέτρου», ανηφορίζοντας ανατολικά  ή ακολουθώντας την υπέροχη φυσιολατρική διαδρομή από το χωριό «Φωτακάδο» μπαίνουμε στα Παλαιά Ρούματα, Το μικρό φαράγγι, 6 χιλιομέτρων, στη γειτονιά των Λειδιανών που ξεκινάει από το κρυφό σχολειό-εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στο Χαμαλεύρι και αφού στα μέσα της διαδρομής ενωθεί με άλλο μονοπάτι, περίπου μήκους 4 χιλιομέτρων, που ξεκινάει από τον Άγιο Βασίλειο στο Βαβουλέδο, συνεχίζουν σε κοινή διαδρομή καταλήγοντας στη πλατεία του χωριού. Τα δύο μονοπάτια, στα οποία κυριαρχεί το έντονο φυσικό στοιχείο και η βιοποικιλότητα της χλωρίδας, έχουν κατασκευαστεί με χρηματοδότηση του προγράμματος LEADER. Στην περιήγηση στα Παλαιά Ρούματα, αξίζει η επίσκεψη στον συνοικισμό Κάμερες στο αρχοντικό των Ρενιέρηδων, το μοναδικό στη ευρύτερη περιοχή που έχει οικόσημο και που χρονολογείται από την εποχή της ενετοκρατίας. Κοντά στην πλατεία του χωριού υπάρχει η αιωνόβια ελιά των Παλαιών Ρουμάτων, ένα μοναδικό γλυπτό της φύσης. Τα βυζαντινά ξωκλήσια αποτελούν ορισμένα ακόμα από τα αξιοθέατα της περιοχής: του Αγίου Βασιλείου και του Τιμίου Σταυρού στο Βαβουλέδο, της Κοίμησης της Θεοτόκου στο Περαχώρι, του Αγίου Ιωάννη στο Αποπηγάδι το οποίο βρίσκεται στα σύνορα των τριών επαρχιών, Κισσάμου, Σελίνου και Κυδωνίας, του Αγ. Ιωάννη του Προδρόμου στα Δαρατσιανά κ.α. Μετά από την περιήγηση στα πανέμορφα μέρη του χωριού, στην πλατεία οι παραδοσιακές ταβερνούλες περιμένουν κάθε επισκέπτη να του προσφέρουν γνήσιες κρητικές γεύσεις φτιαγμένες αποκλειστικά από ντόπια προϊόντα. Η φύση χάρισε με γενναιοδωρία πολλές ομορφιές στην περιοχή. Η πανδαισία των χρωμάτων και των αρωμάτων μένει αλησμόνητη σε αυτή την περιοχή…
πηγή:www.aera.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία