Ένα νέο πρόγραμμα της UNESCO με τον χαρακτηριστικό τίτλο τίτλο «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» εγκρίθηκε χθες στο Παρίσι, στο οποίο συμμετέχουν πέντε ελληνικές περιοχές.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Επιτροπή Επιστημών, καθηγητής του πανεπιστημίου Αιγαίου και διευθυντής του Μουσείου Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου Λέσβου, Νίκος Zούρος, τόνισε ότι «παρά το βάρος των βάρβαρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι», η UNESCO αποδέχθηκε ομόφωνα τη δημιουργία του νέου προγράμματος του οργανισμού για τις Γεωεπιστήμες και τα Γεωπάρκα (International Geoscience and Geoparks Program).
Η απ;oφαση είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς, σύμφωνα με τον Νίκο Ζούρο, «στην επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση της UNESCO», το νέο πρόγραμμα καθιερώνει «την αναγνώριση περιοχών που διαθέτουν περιοχές με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά που απολαμβάνει διεθνή αναγνώριση».
120 γεωπάρκα από 33 χώρες
Στο νέο πρόγραμμα εντάσσονται όλες οι περιοχές που ανήκουν σήμερα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων, που αντιστοιχούν σε 120 γεωπάρκα από 33 χώρες.
Όπως τονίζει ο Νίκος Ζούρος, η απόφαση βρίσκει σήμερα την Ελλάδα, «που ήταν από την έναρξη του θεσμού στην πρωτοπορία», σε ιδιαίτερα πλεονεκτική θέση, καθώς διαθέτει ήδη πέντε περιοχές που χαρακτηρίζονται πλέον «Παγκόσμια Γεωπάρκα της UNESCO».
Πρόκειται για το νησί της Λέσβου, την περιοχή του Ψηλορείτη, την περιοχή του εθνικού δρυμού Βίκου - Αώου, το Εθνικό Πάρκο Χελμού - Βουραϊκού και την περιοχή της Σητείας.
Ο καθηγητής εξηγεί ότι «τα γεωπάρκα είναι περιοχές με σημαντική γεωλογική κληρονομία και πλούσιο φυσικό και πολιτισμικό περιβάλλον, οι οποίες μέσα από την προστασία της φύσης και την εκπαίδευση συμβάλλουν στην ανάπτυξη υπεύθυνου τουρισμού, ενισχύοντας την τοπική οικονομία και βιώσιμη ανάπτυξη».
Νέο μοντέλο ανάπτυξης
Εξηγεί δε ότι η δημιουργία τους προτάθηκε ως ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης του αγροτικού χώρου το 2000 από τέσσερις φορείς διαχείρισης περιοχών που διαθέτουν σημαντικά γεωμνημεία, το Απολιθωμένο Δάσος Λέσβου, το Reserve Geologique de Haute Provence στη Γαλλία, το VulkanEifel στη Γερμανία, και το Maestazgo στην Ισπανία, οι οποίοι έθεσαν και τις βάσεις για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Δικτύου Γεωπάρκων.
Τα γεωπάρκα αποτελουν τοπικές πρωτοβουλίες που αγκαλιάστηκαν από όλες τις ηπείρους και καλωσορίστηκαν θερμά από το σύνολο σχεδόν των 195 κρατών-μελών της UNESCO, τα οποία στη συνέχεια ενέκριναν τη δημιουργία του τρίτου προγράμματος αναγνώρισης περιοχών διεθνούς αξίας του οργανισμού.
Τα άλλα αφορούν τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.
Πλούσια ελληνική γεωλογική κληρονομιά
Ο κ. Ζούρος σημειώνει ότι η αναγνώριση από την UNESCO όλων αυτών των περιοχών καταδεικνύει «τον πλούτο της ελληνικής γεωλογικής κληρονομιάς καθώς και την ιδιαίτερη αξία που έχει η γεωλογική, φυσική και πολιτισμική κληρονομιά των ελληνικών γεωπάρκων σε παγκόσμια κλίμακα.
Επίσης επισημαίνει τις μοναδικές ευκαιρίες και δυνατότητες που ανοίγονται «μέσω της προβολής και της ορθολογικής τους διαχείρισης για την ανάδειξή τους σε τουριστικούς προορισμούς αριστείας για την προσέλκυση τουρισμού ποιότητας και τη βιώσιμη τοπική ανάπτυξη».
πηγή
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου