Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2016

Φαράγγι Χαυγάς Καλαμαύκας-Νομός Λασιθίου

Το φαράγγι του Χαυγά βρίσκεται πολύ κοντά στο χωριό Καλαμαύκα, σε απόσταση
12km από την πόλη της Ιεράπετρας. Με το ίδιο όνομα υπάρχουν κι άλλα φαράγγια στην Κρήτη, όπως το φαράγγι του Χαυγά στο Οροπέδιο Λασιθίου.
Το φαράγγι είναι ιδιαίτερα όμορφο και με χαρακτηριστικούς βραχώδεις σχηματισμούς, οι οποίοι οφείλονται σε σπάνια γεωλογικά χαρακτηριστικά. Σε πολλά σημεία οι βράχοι φιλοξενούν «εικαστικές» δημιουργίες της φύσης που σμίλεψαν στο πέρασμα του χρόνου ο άνεμος και το νερό. Είναι σχετικά μικρό σε μήκος και η πεζοπορία μέσα στην κοίτη του ποταμού του είναι πολύ εύκολη, ακόμη και για αρχάριους.
Το υψόμετρο της περιοχής είναι περίπου 500m, ευνοώντας την ανάπτυξη ενός πανέμορφου πευκόδασους. Δυστυχώς, το φαράγγι και η γύρω περιοχή έχει καεί αρκετές φορές από πυρκαγιές, με αποτέλεσμα να έχει συρρικνωθεί η έκταση του πευκόδασους στο φαράγγι. Παρόλα αυτά, αξίζει να το επισκεφτείτε και σίγουρα θα σας κάνουν εντύπωση τα μικρά πεύκα που ξεφυτρώνουν ανάμεσα στα βράχια.


Το βάθος του φαραγγιού φτάνει τα 300 m. Σε ένα σημείο δύο σχιστοί βράχοι σχηματίζουν μια είσοδο αλλεπάλληλων σπηλαίων, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ως κρυψώνα στη γερμανική κατοχή από τους Κρητικούς αντάρτες και τους συμμάχους. Η περιοχή έχει ονομαστεί «Κινέζικο Τοπίο», λόγω των μικρών μετεώρων με τα μπονσάι. Κοντά στο φαράγγι μπορείτε να επισκεφτείτε το χωριό της Καλαμαύκας με τις ταβέρνες και τα τρεχούμενα νερά. Επίσης κοντά υπάρχει ένα αρχαίο ελαιοτριβείο αλλά και οι εκκλησίες του Αγίου Ιωάννου και Αγίου Αντωνίου.


πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία