Πέμπτη 7 Ιανουαρίου 2016

Μακρύγιαλος-Λασίθι

Ο Μακρύγιαλος βρίσκεται 58 χλμ νοτιοανατολικά του
Αγίου Νικολάου και 23 χλμ ανατολικά της Ιεράπετρας. Είναι ένα μεγάλο παραθαλάσσιο χωριό, το οποίο βρίσκεται κοντά στην έξοδο του καταπράσινου φαραγγιού των Πεύκων. Από ένα φτωχό λιμάνι της δεκαετίας του 1950, όταν δεν υπήρχε καθόλου οδικό δίκτυο στην περιοχή, ο Μακρυγιαλός έχει γνωρίσει μια έντονη ανάπτυξη και έχει γίνει ο μεγαλύτερος τουριστικός προορισμός της περιοχής. Ουσιαστικά αποτελείται από δύο οικισμούς, του Μακρυγιαλού και της Ανάληψης, οι οποίοι έχουν πλέον ενωθεί. Στο χωριό μπορείτε να βρείτε μεγάλα και μικρά ξενοδοχεία, ταβέρνες, εστιατόρια, μπαρ και καφετέριες, σούπερ μάρκετ, φούρνο, ΑΤΜ, ιατρείο και φαρμακείο. Κύριος μοχλός ανάπτυξης είναι οι υπέροχες παραλίες του χωριού και της ευρύτερης περιοχής, η ήρεμη θάλασσα και το εξαιρετικό ορεινό τοπίο που υψώνεται βόρεια του χωριού.
Η κύρια παραλία του χωριού απλώνεται μπροστά από την Ανάληψη και έχει μήκος 1 χλμ. Ονομάζεται Μακρυγιαλός, αλλά δεν αποκλείεται να ακούσετε ντόπιους να την αποκαλούν Χάνι ή απλώς Μεγάλη Παραλία. Είναι μια στενή οργανωμένη πλαζ με λεπτή άμμο, περιτριγυρισμένη από πολλές καφετέριες, ταβέρνες, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν μεγάλα αλμυρίκια. Εδώ θα βρείτε δωρεάν ομπρέλες, θαλάσσια σπορ και ντουσιέρες και να συναντήσετε πολύ κόσμο. Τα νερά είναι πολύ ρηχά και ήρεμα, ενώ η θερμοκρασία τους είναι υψηλή μέχρι και το χειμώνα. Έτσι, η παραλία της Ανάληψης ενδείκνυνται για παιδιά και για όσους δεν ξέρουν καλό κολύμπι.
Δυτικά του χωριού, πίσω από το λιμάνι, υπάρχει ο απόμερος κόλπος του Καλαμοκανιά, με την υπέροχη αμμουδερή παραλία του. Παραδίπλα, βόρεια από το λιμάνι στη θέση Κατωβίγλι, υπάρχει μια μικρή παραλία με άμμο, η οποία αποτελεί ουσιαστικά προέκταση της Μεγάλης Παραλίας. Η παραλία στο Κατωβίγλι (ή Λιμανάκι) παρέχει δωρεάν ομπρέλες και έχει αρκετές υποδομές τριγύρω. Γνώρισμα της περιοχής είναι τα ερείπια της Ρωμαϊκής έπαυλης του 2ου μ.Χ. αιώνα, με τα λουτρά και τα ψηφιδωτά, η οποία είναι η μοναδική στην ανατολική Κρήτη. Αντίθετα, από την άλλη πλευρά του χωριού υπάρχουν οι δύο κόλποι της Λαγκούφας, δίπλα στο μεγάλο ξενοδοχείο της περιοχής.

Στο Μακρυγιαλό αξίζει να μείνετε και να τον χρησιμοποιήσετε ως βάση για να ανακαλύψετε τις ομορφιές της περιοχής. Εκτός από τις πανέμορφες παραλίες που εκτείνονται από τα Φέρμα ως τον Γούδουρα, αξίζει να κάνετε εξορμήσεις στα τριγύρω ορεινά χωριά, να περπατήσετε στο φαράγγι των Πεύκων ή των Κόκκινων Πεταλούδων.
Στον Μακρύγιαλο μπορείτε να δείτε τις εκκλησίες του χωριού, να επισκεφτείτε τη Ρωμαϊκή Βίλλα στο Κατωβίγλι, αλλά και τη Μινωϊκή έπαυλη στα Πλακάκια (1500-1450 π.Χ.) που είναι κτισμένη με αρχιτεκτονική Μινωικού ανακτόρου. Η νυχτερινή ζωή δεν είναι έντονη εδώ, αλλά υπάρχουν λίγα μπαράκια που προσφέρουν ποτό πάνω στην παραλία. Κάντε μια βόλτα στο λιμανάκι του Μακρυγιαλού και δείτε τις γραφικές βαρκούλες και τους ψαράδες που βγαίνουν στο πέλαγος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία