Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015

Παραλία Σούγιας-Χανιά

Η Σούγια είναι ένα μικρό ψαροχώρι που βρίσκεται 75km νοτιοδυτικά
των Χανίων, στην έξοδο του επιβλητικού φαραγγιού της Αγίας Ειρήνης. Αγαπημένος προορισμός των χίπις στην δεκαετία του 70’, σήμερα είναι ένας ιδανικός προορισμός για ήρεμες διακοπές, μέσα σε ένα υπέροχο τοπίο και με όλες τις βασικές ανέσεις που παρέχει ένα τουριστικό μέρος. Στη Σούγια θα βρείτε εστιατόρια, ταβέρνες, δωμάτια, καφετέριες, ήρεμα μπαράκια, mini market, κλπ. Ωστόσο, στην Σούγια δεν θα βρείτε πρατήριο καυσίμων, ιατρείο, φαρμακείο ή τράπεζα.
Μπροστά από το χωριουδάκι απλώνεται μια υπέροχη μεγάλη παραλία με χοντρή άμμο, πεντακάθαρα βαθειά νερά και λίγο κόσμο. Η παραλία ξεκινά από το μικρό λιμανάκι της Σούγιας στα δυτικά και εκτείνεται στα ανατολικά για 1.5km. Η παραλία τερματίζει σε ένα μικρό ξεχωριστό κολπάκι, κρυμμένο από βράχους και καλά προστατευμένο από τα αδιάκριτα μάτια. Το ανατολικό τμήμα της μεγάλης παραλίας δεν είναι οργανωμένο και προτιμάται σχεδόν αποκλειστικά από γυμνιστές. Αντίθετα, στο τμήμα που βρίσκεται μπροστά στο χωριό υπάρχουν ομπρέλες, ντους και πύργος ναυαγοσώστη. Κατά μήκος της παραλίας υπάρχουν πολλά αλμυρίκια όπου μπορείτε να κατασκηνώσετε ή να βρείτε σκιά.
Το καλοκαίρι, από τη Σούγια ξεκινούν καθημερινά καραβάκια της ΑΝΕΝΔΥΚ για Χώρα Σφακίων, Παλαιόχωρα, Αγία Ρουμέλη και Λουτρό. Επίσης εκτελούνται δρομολόγια για τη Γαύδο.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΣΤΗ ΣΟΥΓΙΑ

Το όνομα της Σούγιας σημαίνει «μέρος των γουρουνιών» στα αρχαία, επειδή εδώ εκτρέφονταν χοίροι από τα βελανίδια της περιοχής. Σήμερα δεν θα δείτε γουρούνια, αλλά θα δείτε ακόμη τα δάση με τις βελανιδιές, κάνοντας μια βόλτα μέσα στο υπέροχο φαράγγι της Αγίας Ειρήνης.

Επίσης, μπορείτε να επισκεφτείτε τα ερείπια της δωρικής πόλης Έλυρος, της οποίας η αρχαία Σούγια, η Συία, ήταν το επίνειο. Τα ερείπια της Έλυρου βρίσκονται στον λόφο Κεφάλα, κοντά στο χωριό Ροδοβάνι. Η Έλυρος γνώρισε περίοδο ακμής τουλάχιστον μέχρι την ελληνική κλασσική περίοδο, από το 500 έως το 350 π.Χ. Αποτέλεσε ένα από τα σημαντικότερα αστικά κέντρα της νοτιοδυτικής Κρήτης, έχοντας πληθυσμό περίπου 16.000 κατοίκων. Είχε δικό της νόμισμα και ήταν διάσημη για την κατασκευή όπλων.
Άλλο ένα αξιοθέατο είναι η εκκλησία του Αγίου Παντελεήμονα, δυτικά του χωριού, με τα υπέροχα ψηφιδωτά στο πάτωμα της, που απεικονίζουν εικόνες από τη φύση και χρονολογούνται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Η εκκλησία δεν είναι ανοικτή, αλλά θα πρέπει να ζητήσετε τα κλειδιά της από το περίπτερο του χωριού.
Κοντά στην Σούγια βρίσκεται και η αρχαία πόλη της Λισσού, η οποία ήταν το δεύτερο λιμάνι της Έλυρου. Ήταν διάσημη για το Ασκληπιείο της και τα ιαματικά λουτρά της. Αν δεν έχετε βάρκα, ακολουθήστε το μονοπάτι που οδηγεί στα δυτικά και θα συναντήσετε τα ερείπια και τη παραλία της Λισσού μετά από δύο ώρες πεζοπορίας. Η περιοχή είναι γεμάτη αρχαία ερείπια.
Τέλος, αν ακολουθήσετε το μονοπάτι Ε4 που οδηγεί στην Αγία Ρουμέλη (ανατολικά), θα συναντήσετε μετά από 2 ώρες πεζοπορίας το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Αντωνίου, μέσα σε ένα καταπράσινο κόλπο.

ΠΡΟΣΘΕΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

  • Νομός: Χανιά
  • Χρώμα νερού: Γαλάζιο
  • Τύπος παραλίας: Ψιλό βότσαλο
  • Βάθος: Βαθιά
  • Κυματισμός: Συνήθως ήρεμη
  • Κόσμος: Απόμερη
  • Υποδομές: Διαμονή, Φαγητό / νερό, Ομπρέλες, Θαλάσσια αθλήματα, Ναυαγοσώστης, Ντουζιέρες, Γαλάζια σημαία
  • Άλλες πληροφορίες: Φιλική στους γυμνιστές, Ιδανική για μάσκα / ψάρεμα, Σκιά από δέντρα, Σκιά από βράχια
  • Πρόσβαση: Συγκοινωνία, Άσφαλτος
πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία