Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2015

Εκθεση φωτογραφίας Xανιωτών καλλιτεχνών


Τριάντα τέσσερις Χανιώτες καλλιτέχνες συναντώνται στο Κέντρο Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Ζυμπραγού -παλιό δημοτικό σχολείο- στη έκθεση φωτογραφίας με τίτλο “Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει”.
Τα εγκαίνια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν το Σάββατο το μεσημέρι -ανήμερα των Ειδοσίων της Θεοτόκου – μετά το πανηγύρι που έγινε στο χωριό, αφού ο κεντρικός Ιερός Ναός στα Ζυμπραγού είναι αφιερωμένος στη Παναγία.
Μιλώντας στα “Χ.Ν.” ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης Χανίων “Ελαιουργείον” Ιωάννης Αρχοντάκης τόνισε ότι τα τελευταία τρία χρόνια το Κέντρο Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Ζυμπραγού έχει μια εξαιρετική δράση, ενώ αποτελεί πλέον ένα πολιτιστικό “πνεύμονα” της περιοχής.
Είναι πολύ μεγάλη η χαρά μας, γιατί η έκθεση αυτή πέρα από ένα συγκεκριμένο και μεμονωμένο γεγονός, συμπεριλαμβάνεται σε ένα τρίπτυχο αφιέρωμα στη φωτογραφία».
Ο κ. Αρχοντάκης υπογράμμισε ότι «η έκθεση με τίτλο “Αυτή η Στιγμή που έχει προ πολλού παρέλθει” χωρίζεται σε δύο μέρη. Στη συγκεκριμένη συμμετέχουν 34 Χανιώτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 15 Απριλίου. Η δεύτερη έκθεση θα ξεκινήσει τον Μάιο και θα λάβουν μέρος με έργα τους 34 φωτογράφοι και πάλι από τα Χανιά.
Με τις δύο αυτές εκθέσεις πιστεύουμε ότι δίνουμε ένα βήμα παρουσίασης στους καταξιωμένους και δασκάλους της φωτογραφίας των Χανίων, που όσο και αν φαίνεται απίθανο είναι πολλοί. Παράλληλα και οι νέοι φωτογράφοι, θα μπορέσουν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους».
«Ουσιαστικά είναι έργα τα οποία οι Χανιώτες καλλιτέχνες είχαν δωρίσει στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Χανίων “Ελαιουργείον”» επεσήμανε ο κ. Αρχοντάκης, ενώ πρόσθεσε ότι  «στόχος του Μουσείου αλλά και η πολιτική μας, είναι τα έργα να εμφανίζονται στο κοινό και να μην μένουν σε σκοτεινές αποθήκες. Αποφασίσαμε λοιπόν αυτά τα έργα να παραχωρηθούν στο Κέντρο Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Ζυμπραγού και με την ευκαιρία της παραχώρησης τους να παρουσιαστούν στις εκθέσεις».
Στη διάρκεια των εγκαινίων έγινε και η παρουσίαση ενός βιβλίου-λευκώματος μέσα στο οποίο περιλαμβάνονται φωτογραφίες της έκθεσης, καθώς και από τις προηγούμενες, της Κατερίνας Καλογεράκη “Η Γη του πατέρα μου” και του Νίκου Καμπιανάκη “Πίσω απ’ το φως”, που έχουν παρουσιαστεί και βρίσκονται στο αρχείο του Κέντρου Φωτογραφίας και Κινηματογράφου Ζυμπραγού.
Από την πλευρά του ο φωτογράφος, επιμελητής εκθέσεων και καλλιτεχνικός διευθυντής φωτογραφικών συναντήσεων Κυθήρων Γιάννης Σταθάτος τόνισε ότι «φέτος αρχίζει μια συνεργασία, που ελπίζουμε να καρποφορήσει τα επόμενα χρόνια, μεταξύ των φωτογραφικών συναντήσεων των Κυθήρων και του ΧανιaRT.
Αναφορικά με την έκθεση ο κ. Σταθάτος σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη ποικιλία στα φωτογραφικά έργα, από όμορφη ερασιτεχνική, μέχρι σοβαρή επαγγελματική δουλειά. Η έκθεση αυτή έχει σαν σκοπό να αποτελέσει ένα πρώτο βήμα, για να αναδειχθεί η ποικιλία της φωτογραφικής δραστηριότητας στα Χανιά. Η επιλογή των έργων έγινε χωρίς αυστηρά κριτήρια. Δεν είναι μια έκθεση διαγωνισμού φωτογραφίας, στην οποία στο τέλος θα βραβεύαμε τις καλύτερες φωτογραφίες.
Την έκθεση λοιπόν δεν τη  βλέπω με τη ματιά του κριτικού όπως έβλεπα μια έκθεση επάγγελματικών απαιτήσεων.
Αλλά απεναντίας με χαροποιεί η ποικιλία και το εύρος της δραστηριότητας που υπάρχει αυτή τη στιγμή στα Χανιά».
Η έκθεση θα είναι ανοικτή κάθε Κυριακή 11 π.μ.- 1μ.μ.


πηγή:www.haniotika-nea.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία