Παρασκευή 6 Νοεμβρίου 2015

ΧΩΡΙΑ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΣ



Κουτσουράς - Koutsouras

Ο Κουτσουράς είναι ένα μικρό παραθαλάσσιο χωριό στη νοτιοανατολική άκρη της Κρήτης το οποίο απέχει 37 χλμ. από την Σητεία και 22 χλμ. από την Ιεράπετρα.


 Ο Κουτσουράς είναι ένα σχετικά νέο χωριό το οποίο βρίσκεται χτισμένο σε μια όμορφη κοιλάδα γεμάτη με πεύκα και ελαιώνες στους πρόποδες του όρους ΘρυπτήΟι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και δευτερευόντως με τον τουρισμό.


Η περιοχή του Κουτσουρά είναι αρκετά ανεπτυγμένη και διαθέτει όλες τις βασικές υποδομές όπως σχολεία, αγροτικό ιατρείο, φαρμακείο, ταχυδρομείο και αστυνομικός σταθμός.
Η ραγδαία ανάπτυξη κατά την δεκαετία του 1980 είχε σαν αποτέλεσμα ο  Κουτσουράς να μετατραπεί σε σημαντικό τουριστικό κέντρο του νότιου τομέα και να αποτελεί ιδανική πρόταση για ήρεμες και ξεκούραστες διακοπές, μακριά από την πολυκοσμία και το άγχος της καθημερινότητας.
Στην περιοχή υπάρχουν πανέμορφα ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια και διαμερίσματα που εγγυούνται την άνετη, ξεκούραστη και ασφαλή διαμονή σας.
Απολαύστε φρέσκο ψάρι και πεντανόστιμα παραδοσιακά Κρητικά εδέσματα στις γραφικές ταβέρνες και στα εστιατόρια της περιοχής.
Χαλαρώστε απολαμβάνοντας τον καφέ ή το ποτό σας μέρα ή νύχτα στα φανταστικά καφέ – μπαρ και χαρείτε τον ήλιο και την θάλασσα καθώς και τις ανέσεις μιας οργανωμένης παραλίας, Εναλλακτικά υπάρχουν και ποιο απόμερες παραλίες.

Αξιοθέατα στον Κουτσουρά

Αν θέλετε να συνδυάσετε το κολύμπι την θάλασσα και τον λαμπρό ήλιο μαζί με αξιοθέατα ο Κουτσουράς αποτελεί ιδανική επιλογή. Οι Νότιες πλαγιές του όρους Θρυπτή καλύπτονται από πυκνό πευκοδάσος, το οποίο αποτελεί μια όαση δροσιάς μέσα στο ξηρό τοπίο του Λασιθίου. Δυστυχώς μια μεγάλη πυρκαγιά το 1993 κατέστρεψε μεγάλο τμήμα του, το οποίο ωστόσο επανέρχεται.

Μπορείτε να πάρετε μια μικρή γεύση από τα πεύκα, επισκεπτόμενοι το δασάκι του Κουτσουρά ή άλσος του Απηγανιά που βρίσκεται μόλις 1.5km δυτικά του χωριού. Παρά τις καταστροφές από τη φωτιά το Πάρκο του Κουτσουρά είναι πολύ όμορφο, με πυκνή βλάστηση και πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Στο πάρκο πραγματοποιούνται επίσης και πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Από το δασάκι ξεκινάει και το φαράγγι του Κουτσουρά το οποίο ενώνει το χωριό Κουτσουράς με το χωριό Ορεινό.


  

Το φαράγγι του Κουτσουρά είναι γνωστό και σας φαράγγι των Κόκκινων Πεταλούδων και είναι ένα μοναδικό φαράγγι με πολλά πεύκα και τρεχούμενα νερά. Παρά το όνομα του, δεν θα δείτε και πολλές πεταλούδες μέσα στο φαράγγι, καθώς τα τελευταία χρόνια εμφανίζονται κυρίως κατά τους ανοιξιάτικους μήνες. Η αιτία είναι η μεγάλη πυρκαγιά του 1993 η οποία διατάραξε και την ισορροπία της περιοχής.

Μετά από περπάτημα 3 – 4 ωρών ακολουθώντας τα σημάδια που υπάρχουν και σαν δείχνουν το μονοπάτι μπορείτε να φτάσετε στο χωριό Ορεινό. Στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής πριν φτάσετε στο χωριό Ορεινό θα συναντήσετε μικρές πηγές και πανέμορφους καταράκτες (κυρίως τους Χειμερινούς μήνες).

Το χωριό Ορεινό, πάνω στο όρος Θρυπτή, είναι πνιγμένο από καρυδιές, πεύκα και πλατάνια, ενώ στην περιοχή υπάρχουν πολλές πηγές με δροσερό νερό. Στην καφενείο της πλατείας μπορείτε να ξεκουραστείτε και να δροσιστείτε πίνοντας ένα καφέ, ένα αναψυκτικό ή καλύτερα μια παγωμένη τσικουδιά. Στο Ορεινό μπορείτε φυσικά να πάτε και  με το αυτοκίνητο σας ακολουθώντας μια ανηφορική θαυμάσια διαδρομή περίπου 14 χλμ. προς τα βόρεια. Το χωρίο εκτός των άλλων έχει μοναδική θέα προς το Λιβυκό πέλαγος και τον Κουτσουρά.

Από τον Κουτσουρά μπορείτε επίσης να ακολουθήσετε άλλη μια θαυμάσια διαδρομή και να απολαύσετε τον καφέ σας, ή το πότό σας στο χωριό Σταυροχώρι (7 χιλιόμετρα) ή στο χωριό Χρυσοπηγή (11 χιλιόμετρα). Επίσης, στα πεδινά γύρω από το χωριό μπορείτε να κάνετε ξεκούραστους ποδαρόδρομους.


Οι παραλίες του Κουτσουρά

Γύρω από τον Κουτσουρά υπάρχουν παραλίες με βότσαλο, με χοντρή μαύρη άμμο και με πεντακάθαρα νερά οι οποίες έχουν βραβευτεί με γαλάζιες σημαίες.
Η κεντρική παραλία του Κουτσουρά βρίσκεται μπροστά στο παλιό χωριό και είναι αρκετά οργανωμένη με ξαπλώστρες και ομπρέλες. Η παραλία είναι στρωμένη με ένα μοναδικό σκούρο σταχτί βότσαλο και έχει πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά καθώς επίσης και παχύσκιωτα αλμυρίκια όπου μπορείτε να ξαποστάσετε.
Δυτικότερα σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. υπάρχει μια μικρή παραλία με βοτσαλάκι η οποία βρίσκεται δίπλα στο λιμάνι του χωριού ακριβώς απέναντι από το δασάκι του Κουτσουρά όπως λέγεται στην περιοχή ή δασάκι του Απηγανιά όπως είναι η επίσημη ονομασία του. Η παραλία αυτή αποτελεί μία καλή λύση για όσους επιθυμούν απόμερες παραλίες.
Ανατολικότερα σε απόσταση περίπου 1 χλμ υπάρχει μία μικρή όμορφη αμμουδερή παραλία με την ονομασία, παραλία του Κουτσουρέλη. Η παραλία αυτή ονομάστηκε έτσι από κάποιον που αγάπησε πολύ την περιοχή και οι ντόπιοι του έβγαλαν αυτό το παρατσούκλι. Η παραλία αυτή είναι πολύ ωραία για παιδιά και έχει σκούρα μαύρη άμμο, ψιλό βότσαλο και πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά.

Ξενοδοχεία στον Κουτσουρά, Ενοικιαζόμενα Δωμάτια, Ενοικιαζόμενα Διαμερίσματα στον Κουτσουρά

Για την διαμονή σας στον Κουτσουρά μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα από τα ενοικιαζόμενα δωμάτια, τα ενοικιαζόμενα διαμερίσματα ή τα ξενοδοχεία στον Κουτσουρά που σας ταιριάζουν καλύτερα και απολαύστε ήρεμες και άνετες διακοπές στον Κουτσουρά, μακρυά από το θόρυβο της πόλης και το άγχος της καθημερινότητας.

Ιστορικά στοιχεία για τον Κουτσουρά - Ιστορία του Κουτσουρά

Η ονομασία του Κουτσουρά πιστεύεται ότι προέρχεται από τα κούτσουρα τα οποία προήλθαν από την κοπή των πεύκων, που γινόταν στην περιοχή με σκοπό την συστηματική καλλιέργεια. Μια άλλη εκδοχή αναφέρει ότι τα κούτσουρα τα κατέβαζε το φαράγγι από τα γύρω ορεινά μέρη στον κάμπο του Κουτσουρά.
Η ίδρυση του Κουτσουρά εκτιμάται περίπου το 1950 όταν κάτοικοι από την γύρω ορεινά χωριά και κυρίως από το Σταυροχώρι εγκαταστάθηκαν στον οικισμό του Κουτσουρά.

Ο κεντρικός ναός του χωριού είναι της Αγίας Ειρήνης, ενώ πολιούχος είναι ο Αγιος Αντώνιος.

Ο θρύλος λέει ότι κατά την τουρκοκρατία την ημέρα της γιορτής του Αγίου Αντωνίου οι Τούρκοι αποπειράθηκαν να σκοτώσουν όλους τους κατοίκους. Αυτοί προκειμένου να γλυτώσουν κλείστηκαν στον ναό και έπειτα από τις προσευχές τους, το ιερό του ναού σκίστηκε στα δύο και με τον τρόπο αυτό κατάφεραν να σωθούν.

 Ταβέρνες, εστιατόρια, καφέ

Στην όμορφη περιοχή του Κουτσουρά υπάρχουν πολλά μέρη όπου μπορείτε να πάτε για να απολαύσετε το φαγητό, τον καφέ, την ρακή, το ποτό σας ή ότι άλλο εσείς επιθυμείτε, να περάσετε όμορφα  και να διασκεδάσετε.

Καλές διακοπές στον Κουτσουρά, μακριά από πολυκοσμία και το άγχος της καθημερινότητας.!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία