Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2015

Φεστιβάλ Ταινιών για την Εκπαίδευση στη Σητεία

Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας σε συνεργασία με Ομάδα Εκπαιδευτικών διοργανώνει «Φεστιβάλ Ταινιών για την Εκπαίδευση». Το Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22/11/2015 από τις 10:30 ως τις 21:00 στο Πολύκεντρο Σητείας.
Eκτός από τις προβολές ταινιών θα πραγματοποιηθούν παράλληλες δράσεις για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού και μαθητές της θεατρικής ομάδας του 1ου Γυμνασίου θα μας μιλήσουν για την εμπειρία τους.Η είσοδος είναι ελεύθερη.
Το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας αναπτύσσει στην πόλη της Σητείας ψυχοκοινωνικές παρεμβάσεις με στόχο την πρόληψη και την αντιμετώπιση του προβλήματος των εξαρτήσεων. Είναι ένα πρόγραμμα του Τμήματος Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης που λειτουργεί από το 2008 και παρέχει τις υπηρεσίες του δωρεάν. Στην παρούσα φάση χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Υγείας και λειτουργεί σε συνεργασία με τον Οργανισμό Κατά των Ναρκωτικών (Ο.ΚΑ.ΝΑ.) και με την υποστήριξη της ΑμΚΕ «ΚΟΝΤΡΑ» και του Δήμου Σητείας.
Με βάση τη φιλοσοφία του προγράμματος η πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων σχετίζεται άμεσα με τη δημιουργία ουσιαστικών σχέσεων, την επικοινωνία, τη συλλογικότητα, την αλληλεγγύη, την ενεργοποίηση, την ανάληψη ευθυνών, τη φιλία και την υποχώρηση του ατομικιστικού προτύπου ζωής. Σ’ αυτή τη λογική το Πρόγραμμα Προαγωγής Αυτοβοήθειας Σητείας πραγματοποιεί παρεμβάσεις με στόχο την προαγωγή των παραπάνω αξιών με την εμπλοκή του συνόλου της σχολικής κοινότητας (μαθητές-γονείς-εκπαιδευτικοί). Μεταξύ άλλων, οι παρεμβάσεις αυτές μπορεί να αποτελούν δράσεις ευαισθητοποίησης σε πολιτιστικά ζητήματα, στις τέχνες, σε κοινωνικά ζητήματα, στην οικολογία και τον αθλητισμό.
Αναλυτικότερα, ο θεσμός του σχολείου, όπως και αυτός της οικογένειας, αποτελόυν τα κύρια δίκτυα υποστήριξης των παιδιών και των εφήβων. Ειδικότερα, ο εκπαιδευτικός μπορεί να αποτελέσει προστατευτικό παράγοντα στην πρόληψη της χρήσης ψυχοτρόπων ουσιών ή και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων, από τη μία ως φορεάς των παραπάνω αξιών και μέσα από το καθημερινό του παράδειγμα και από την άλλη μέσα από τη σχέση εκπαιδευτικού-μαθητή.
Στηρίζομενοι στο παραπάνω σκεπτικό, καλέσαμε σε συνεργασία εκπαιδευτικούς της Α’Βαθμιας και Β΄Βάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου Σητείας, με σκοπό τη δημιουργία ενός ανοιχτού «Δικτύου Συνεργασίας Εκπαιδευτικών για την Πρόληψη της εξάρτησης και άλλων ψυχοκοινωνικών προβλημάτων» στα σχολεία. Από τους βασικούς στόχους του Δικτύου είναι η αλληλοϋποστήριξη σε θέματα που αφορούν τη σχολική κοινότητα και ο σχεδιασμός δράσεων, οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη. Στο κάλεσμα ανταποκρίθηκαν αρκετοί εκπαιδευτικοί και το Δίκτυο βρίσκεται υπό διαμόρφωση.
Το Φεστιβάλ Ταινιών για την Εκπαίδευση αποτελεί τη πρώτη δράση αυτού του Δικτύου καθώς και ένα κάλεσμα προς όλους τους εκπαιδευτικούς για συμμετοχή σε αυτό.
Σας περιμένουμε λοιπόν όλους την Κυριακή 22/11 στο Πολύκεντρο Σητείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία