Παρασκευή 27 Νοεμβρίου 2015

Μικροί ”δημοσιογράφοι” εν δράσει

«Μικροί δημοσιογράφοι» έγιναν δεκάδες μαθητές από σχολεία των Χανίων που συμμετείχαν στην δημιουργία μαθητικών εντύπων (εφημερίδες, περιοδικά, ειδικές εκδόσεις) του προηγούμενου σχολικού έτους , τα οποία παρουσιάζουν σήμερα στις 18.00 και αύριο στις 18.30 κατά τη διάρκεια ημερίδας στο Πνευματικό κέντρο.


Η ημερίδα αποτελεί την εναρκτήρια εκδήλωση για τον 2ο Παγκρήτιο Διαγωνισμό Δημοσιογραφικών Δεξιοτήτων που διοργανώνει για δεύτερη σχολική χρονιά σε παγκρήτιο επίπεδο, ο Σύλλογος Νεανικής Δημοσιογραφίας “Τύπος και Ουσία-Λευτέρης Δασκαλάκης”, σε συνδιοργάνωση με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Δασκάλων Νηπιαγωγών και την Ε.Λ.Μ.Ε. Χανίων. Σήμερα στις 6:00 μ.μ θα γίνει η παρουσίαση μαθητικών εντύπων νηπιαγωγείων και δημοτικών σχολείων ενώ, αύριο Παρασκευή στις 6:30 μ.μ. θα γίνει ημερίδα για την παρουσίαση μαθητικών εντύπων Γυμνασίων και Λυκείων στο Πνευματικό κέντρο.

Από τα Χανιά τα μαθητικά τους έντυπα παρουσιάζουν 13 δημοτικά σχολεία, 2 νηπιαγωγεία, 15 περίπου Γυμνάσια- Λύκεια καθώς και το διασχολικό έντυπο ”Τα Χανιωτάκια”.
Πέρυσι είχε γίνει μια εκδήλωση κοινή για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Φέτος λόγω της ποσότητας των εντύπων ή άλλων παρεμφερών εργασιών, έχει γίνει ένα σοβαρό ποιοτικό βήμα διαχωρισμού των δυο ημερίδων, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας ” Τύπος και ουσία”, Γιώργος Δασκαλάκης, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου. « Συνεπείς στις δεσμεύσεις μας επαναλαμβάνουμε τον διαγωνισμό δημοσιογραφικών δεξιοτήτων και φέτος, δηλαδή την πρόκληση, το έναυσμα στους μαθητές να ασχοληθούν με την εφημεριδούλα, με την ηλεκτρονική εφημερίδα και με ό,τι άλλο μπορεί να αποτυπώσει ομαδική έντυπη δουλειά» ανέφερε κ. Δασκαλάκης ο οποίος επεσήμανε ότι υπήρξε μεγάλη ανταπόκριση από τους μαθητές τονίζοντας ότι « αυτά τα μαθητικά έντυπα δεν είναι απλά η δουλειά μας χρονιάς που την βγάζουν τα παιδιά για να τα πουλήσουν μισό ευρώ και να βγάλουν τα λεφτά για την σχολική εκδρομή.
Πρόκειται για κάτι πολύ πιο σοβαρό από αυτό, πρόκειται για την ανάγκη των παιδιών για έκφραση. 

Ο καλύτερος φορέας να το αναδείξει αυτό είναι οι Σύλλογοι των Εκπαιδευτικών που αποτελούν μια πολιτιστική ομπρέλα για τις δυο βαθμίδες της εκπαίδευσης και ας μην αποτελεί κομμάτι της κρατικής εκπαιδευτικής πολιτικής στην Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες».
Η πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν.Χανίων Ντίνα Κληρονόμου ανέφερε ότι «οι δουλειές που γίνονται στα νηπιαγωγεία και στα δημοτικά σχολεία στο Ν. Χανίων αξίζουν την δημοσιοποίηση τους. Είναι το άνοιγμα του σχολείου προς την κοινωνία. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές δίνουν την ψυχή τους σε τέτοιου είδους έντυπα καθώς είναι πέρα από το σχολικό πρόγραμμα, εμβαθύνουν σε αυτά και περνάνε ποιοτικά το χρόνο τους. Το αποτέλεσμα δημιουργεί σκεπτόμενους πολίτες. Καλούμε τους γονείς και κάθε πολίτη να έρθουν στο Πνευματικό κέντρο για να καμαρώσουν την επόμενη γενιά».

Ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ Χανίων Άρης Ρέτος αναφέρθηκε στην κοινωνική σημασία μιας τέτοιας προσπάθειας καθώς όπως επεσήμανε «σε μια εποχή όπου οι δημοκρατικές αξίες γνωρίζουν μια κρίση αποδοχής και η ζωή μας έχει μπει σε μια φάση όπου θεσμοί οι οποίοι δεν έχουν κάποια αιρετή διάσταση καθορίζουν όλο και περισσότερο τη ζωή μας, θεωρώ ότι η σωστή ενημέρωση είναι βασικός πυλώνας της δημοκρατικής συνείδησης. Οι δημοκρατικοί πολίτες, είναι οι πολίτες και που έχουν σωστή ενημέρωση για να μπορούν να κρίνουν σωστά. Κατ΄ επέκταση τόσο οι ίδιοι οι πολίτες όσο και οι φορείς που παρέχουν ενημέρωση πρέπει να αναβαθμίσουν την λειτουργία τους σε αυτά τα ζητήματα. Σε αυτό το σημείο, μεγάλη σημασία για την καλλιέργεια τέτοιων πολιτών, έχει η πρωτοβουλία αυτή του Συλλόγου ”Τύπος και ουσία”, που ενθαρρύνει τους μαθητές – πέρα από το να αναπτύξουν τις δημοσιογραφικές δεξιότητες- να ασχοληθούν και με την δεοντολογία του τι σημαίνει, σωστή, ποιοτική και δημοκρατική ενημέρωση».

”ΤΟ ΚΡΗΤΙΚΟΠΟΥΛΟ”, ΕΝΑ ΣΠΑΝΙΟ ΧΑΝΙΩΤΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ ΤΟΥ ΜΕΣΟΠΟΛΕΜΟΥ

Στο ” Κρητικόπουλο” ένα σπάνιο μαθητικό περιοδικό που στα χρόνια του Μεσοπολέμου 1935-1936 είχε εκδοθεί στα Χανιά, αναφέρθηκε ο δάσκαλος, ιστορικός- ερευνητής Γιώργος Πιτσιτάκης ο οποίος στάθηκε στην σημασία της ιστορικής έρευνας καθώς όπως εξήγησε: « η σημερινή δημιουργία των μαθητών δεν βγήκε από παρθονογένεση αλλά βασίζεται στο παρελθόν. Και το παρελθόν αυτό ξεκινάει από πάρα πολύ μακρυά. Στην Κρήτη ξεκινάει από την περίοδο της Κρητικής Πολιτείας. Φέτος θα μιλήσουμε για το μαθητικό- νεανικό έντυπο στα Χανιά την περίοδο του Μεσοπολέμου όπου είχαμε μια πραγματική άνθιση του μαθητικού- νεανικού εντύπου με 8-9 μαθητικά έντυπα όλη αυτήν την περίοδο. Περισσότερο όμως θα σταθούμε σε ένα πραγματικά σπουδαίο περιοδικό που έβγαινε τα χρόνια 1935-1936 στα Χανιά για μαθητές Δημοτικού σχολείου ” Το Κρητικόπουλο”. Φέτος θα είναι το δώρο μας προς τους μαθητές».

Όπως επεσήμανε ο κ. Πιτσιτάκης, ”Το Κρητικόπουλο υπήρξε ένα πρωτοπόρο περιοδικό το οποίο « είχε παγκρήτια εμβέλεια, γραφόταν και διαχειριζόταν από τους μαθητές με την εποπτεία των δασκάλων. Ένα περιοδρικό που ΄ταξίδευε” σε όλη την Κρήτη, πρώτιστα στο Ν. Χανίων, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Ήταν κάτι που για την εποχή του δεν είχε προηγούμενο και μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κάτι ανάλογο που να το φτάνει. Ήταν ο προπομπός και ο πρόγονος των σημερινών ”Χανιωτακιών”. Και πραγματικά σήμερα, βλέποντας το, μας εκπλήσσει. Είναι ένα εξαιρετικό περιοδικό από το οποίο αντλούμε σημαντικές πληροφορίες, πολιτισμικού και ιστορικού χαρακτήρα».

Στο σημείο αυτό, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νεανικής Δημοσιογραφίας ” Τύπος και ουσία”, Γιώργος Δασκαλάκης, ευχαρίστησε θερμά την Εθνική Βιβλιοθήκη που κατάφερε να σώσει αυτόν τον ΄΄θησαυρό”, ”Το Κρητικόπουλο” και μάλιστα όλα του τα τεύχη ενώ προχώρησε στην ψηφιοποίηση του για να μην καταστραφεί. Επίσης ευχαρίστηκε θερμά και τον Χανιώτη συγγραφέα- δημοσιογράφο Δημήτρη Κακαβελάκη για την πολύτιμη βοήθεια του να ξεχωρίσει την έντυπη μορφή του ”Κρητικόπουλου” από το υπόλοιπο αρχείο της Εθνικής Βιβλιοθήκης, 80 χρόνια μετά την έκδοση του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία