Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

Λαβύρινθος: Η Κρήτη χορεύει στο Παλλάς

Οι Κρητικοί δεξιοτέχνες χορευτές Γιάννης και Γιώργος Μεγαλακάκης και ο σκηνοθέτης-χορογράφος Παύλος Κουρτίδης παρουσιάζουν στο Παλλάς
την χοροθεατρική παράσταση «Λαβύρινθος, από το σκοτάδι στο φως» με αφορμή την επέτειο της ιστορικής μάχης της Κρήτης και στόχο την ανάδειξη των πολιτισμικών στοιχείων της Μεγαλονήσου. 

Για πρώτη φορά ο κρητικός χορός συνδυάζει τα βήματά του με τον σύγχρονο για να προσφέρουν ένα μοναδικό θέαμα – απόδραση σε μία πρωτότυπη απόπειρα απεικόνισης του πολιτισμού της Κρήτης μέσα από την ορχηστική τέχνη και την θεατρική αντίληψη.

Είκοσι επτά χορευτές και πέντε μουσικοί επί σκηνής ενώνουν το ταλέντο, την τέχνη, την κοσμοθεωρία και τις ψυχές τους, για να προσφέρουν στο θεατή το δικό τους μίτο της τέχνης που θα τον οδηγήσει -έστω για λίγες ώρες- μακριά από τη δαιδαλώδη πραγματικότητα και πέρα από τα ατομικά αδιέξοδά του. 

«Είναι πρόκληση να βρεθείς αντιμέτωπος με τον ίδιο σου τον πολιτισμό και παράλληλα να τον απεικονίσεις μέσα από κίνηση και εικόνα. Η ευθύνη τεράστια καθώς η παράσταση είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας» λέει ο σκηνοθέτης Παύλος Κουρτίδης. 

«Είναι μία συνάντηση με τους προγόνους μας και μία γέφυρα επικοινωνίας με το μέλλον. Η αρχέγονη ιστορία των χορευτικών βημάτων μας φωτίζει τα σκοτάδια των Λαβυρίνθων κάθε εποχής» αναφέρει ο Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης.

Ιστορίες από την κρητική παράδοση, την ιστορία (Ταυροκαθάψια, Δασκαλογιάννης), μαντινάδες, μύθοι (ο Μίτος της Αριάδνης) και τη μουσική (Ανδρέας Ροδινός) γίνονται ένα με τον Πυρρίχιο, τον Γέρανο και τον Ορσίτη. Τους αρχέγονους παραδοσιακούς χορούς που εξελίσσονται και επαναπροσδιορίζονται στο τώρα, μέσω της παράλληλης δράσης και αναζωογονητικής ενέργειας του σύγχρονου χορού, ακολουθώντας μία ιδιόμορφη σκηνοθετική ιδέα.

Η μουσική είναι γραμμένη αποκλειστικά για την παράσταση και αποτελεί ένα μείγμα παραδοσιακής κρητικής μουσικής και φρέσκων ήχων που αντανακλούν τις τάσεις της εποχής μας. Οι θεατές έρχονται αντιμέτωποι με έναν ρεαλιστικό Λαβύρινθο που απεικονίζει το αρχέγονο και την αναστήλωση – το τότε και το σήμερα. Περίπλοκο, πολύπλευρο και ταυτόχρονα τόσο οικείο…

Γείωση, απογείωση, τελετουργία, σπείρα, αυτοσχεδιασμός είναι οι λέξεις που χαρακτηρίζουν τον κρητικό χορό και ο Λαβύρινθος είναι ένα ταξίδι στην καρδιά του πολιτισμού μας.

Συντελεστές:
Σκηνοθεσία/εικαστική σύλληψη: Παύλος Κουρτίδης 
Σύλληψη: Γιάννης & Γιώργος Μεγαλακάκης
Χορογραφία: Γιάννης Μεγαλακάκης, Παύλος Κουρτίδης, Γιώργος Μεγαλακάκης

Επί σκηνής χορευτές (Κρήτη): Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Γιάννης Πηδηκτάκης, Γιάννης Γκότσης, Χρήστος Βλαχόπουλος, Χρήστος Πετράκης, Γιώργος Σιδηρόπουλος, Παναγιώτης Διαμαντόγλου, Σπύρος Λώλης, Αδάμ Κοκκινογένης, Νικολέτα Κουρκούτα, Πέγκυ Μπαρούνη, Μαρία Καρέλα, Πελαγία Πιπεράκη, Γωγώ Λιβιέρη, Εύη Ανδρουλάκη

Επί σκηνής χορευτές (Σύγχρονος χορός): Παύλος Κουρτίδης, Ζωή Σωτηροπούλου, Άγγελος Αντωνάκος, Χρήστος Καφετζής, Ιωάννα Κορίνα Παλάσκα, Ίρις Παύλου Κατράκη, Όλια Μουρουζίδου, Ειρήνη Ζάττα, Αναστασία Κοντοπίδη, Δημήτρης Αντωνόπουλος, Ιωάννης Δαμιανός Στέφος

Μουσικοί
Βασίλης Τσεντούρος: Ντραμς
Γιώργος Κοντογιάννης: Λύρα
Δημήτρης Βαρελόπουλος: Λαούτο
Αντρέας Αρβανίτης: Λαούτο-Ασκομπαντούρα-Θιαμπόλι 
Μαρίνος Τρανουδάκης: Νταούλι

Πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις (σύγχρονο): Βασίλης Τσεντούρος
Ενορχήστρωση (παραδοσιακά): Γιώργος Κοντογιάννης
Σκηνικά: Δήμητρα Παπαδημητρίου
Κοστούμια (Π.Κ.): Χριστίνα Λεοντιάδου
Φωτισμοί: Απόστολος Τσιτσώνης 
Βοηθός χορογράφου (Π.Κ.): Ζωή Σωτηροπούλου
Μακιγιάζ: Φωτεινή Μακρίδου
Συντονισμός παραγωγής: Σοφία Καραγιάννη 
Φωτογραφίες παράστασης: Γιώργος Καλφαμανώλης
Info:
Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5

Πληροφορίες για προπώληση - κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & www.ticket365.gr

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: από 8€ έως 37€

πηγή
Info:
Θέατρο Παλλάς
Βουκουρεστίου 5

Πληροφορίες για προπώληση - κρατήσεις - αγορά εισιτηρίων:
Στο τηλέφωνο 211 1000 365 & www.ticket365.gr

Παρασκευή 20 και Σάββατο 21 Μαΐου
Ώρα έναρξης: 21.00
Τιμές εισιτηρίων: από 8€ έως 37€

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία