Δευτέρα 4 Απριλίου 2016

Λίμνη Μπραμιανών-ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ

Η τεχνητή λίμνη Μπραμιανών κατασκευάστηκε το 1986 για να καλύψει τις ανάγκες καλλιέργειας
30.000 στρεμμάτων της Ιεράπετρας. Βρίσκεται 5 χλμ βορειοδυτικά από την πόλη, στο δρόμο που ενώνει την Ιεράπετρα με την Καλαμαύκα., κοντά στα Μπραμιανά. Η λίμνη έχει έκταση 1050 στρέμματα και χωρητικότητα 15 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, κάνοντας την το δεύτερο μεγαλύτερο υγρότοπο της Νότιας Ελλάδας, μετά το φράγμα Ποταμών Αμαρίου.
Το νερό της το προμηθεύεται κυρίως από τις πήγες στο Κεφαλοβρύσι Καλαμαύκας, από τον ποταμό Κρυγιό που έρχεται από το Σελάκανο και τις Μάλλες, από τις πήγες της Μαλάβρας αλλά και από τις πηγές στο φαράγγι του Κόρακα Μεσελέρων.
Η τεχνητή αυτή λίμνη σε μια τόσο "διψασμένη" περιοχή, σύντομα έγινε ένας σπουδαίος υδροβιότοπος και σταθμός μεταναστευτικών πουλιών. Σήμερα, προσελκύει τους μεγαλύτερους πληθυσμούς υδρόβιων πτηνών στην Κρήτη. Σύμφωνα με στοιχεία του Μουσείου φυσικής ιστορίας (2011), πάνω από 218 διαφορετικά είδη πουλιών έχουν καταγραφεί στην περιοχή, αριθμός πολύ μεγάλος για μια τόσο νέα λίμνη. Όλοι αυτοί οι λόγοι συνέβαλαν στο χαρακτηρισμό των Μπραμιανών ως εθνικό δρυμό.
Στο φράγμα έχει αρχίσει να φωλιάζει η πρασινοκέφαλη πάπια η οποία είχε εξαφανιστεί από την Κρήτη ήδη από το 1975. Βαλτόπαπιες, βουτηχτάρια, νερόκοτες, ερωδιοί, χαραδριοί, γλάροι και γλαρόνια είναι ακόμη μερικά από τα υδρόβια πουλιά της λίμνης. Εκτός από αυτά, τριγύρω έχουν παρατηρηθεί αετοί, γεράκια, πέρδικες, τρυγόνια, κορυδαλλοί, χελιδόνια κλπ. Την άνοιξη και το φθινόπωρο, τα Μπραμιανά κατακλύζονται από μεταναστευτικά πουλιά. Το χειμώνα η λίμνη αποτελεί καταφύγιο για τα πουλιά που ξεχειμωνιάζουν εκεί, πολλά από αυτά απειλούμενα με εξαφάνιση σε ολόκληρο τον κόσμο (βαλτόπαπια, μαυροπελαργός, χρυσογέρακο, κιρκινέζι). Άλλα ζώα που συναντά κανείς στη λίμνη είναι βατράχια, λαγοί, σκαντζόχοιροι, νυχτερίδες, μυγαλές, ζουρίδες, νεροχελώνες, νερόφιδα και σαύρες. Η βλάστηση γύρω από τη λίμνη χαρακτηρίζεται από καλάμια, πλατάνια, πεύκα, λεύκες και αλμυρίκια.
Στη λίμνη έχουν κατασκευαστεί παρατηρητήρια, παγκάκια, πλωτές φωλιές για τα πουλιά, ενημερωτικές πινακίδες κλπ. Μπορείτε και αξίζει να κάνετε το γύρο της με τα πόδια ή ποδήλατο, καθώς η γαλάζια λίμνη με το φόντο των Λασιθιώτικων βουνών είναι ένα μαγευτικό τοπίο. Η καλύτερη περίοδος για να έρθετε είναι η άνοιξη, όταν τα νερά βρίσκονται στην μέγιστη στάθμη τους και θα δείτε πολλά μεταναστευτικά πουλιά. Επίσης, το καλοκαίρι που η στάθμη των νερών πέφτει, θα διακρίνετε στη μέση της λίμνης να ξεπροβάλουν τα ερείπια μιας εκκλησίας, υπενθυμίζοντας το παρελθόν της περιοχής.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία