Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2015

Λιμνοθάλασσα Μπάλου-ΟΙ Μαλδίβες της Κρήτης

Η διάσημη λιμνοθάλασσα του Μπάλου βρίσκεται περίπου
56 χλμ βορειοδυτικά των Χανίων και 17 χλμ βορειοδυτικά της Κισσάμου. Είναι μια ρηχή αμμουδερή παραλία που σχηματίζεται ανάμεσα στο Ακρωτήριο της Γραμβούσας και το μικρότερο ακρωτήριο Τηγάνι, κάτω από τον ορεινό όγκο του Πλατύσκινου. Ο Μπάλος αποτελεί σίγουρα την πιο πολυφωτογραφημένη παραλία της Κρήτης, ένα πολύ αγαπημένο θέμα όλων των τουριστικών οδηγών της Ελλάδας. Μάλιστα δεν είναι τυχαίο ότι ακόμη και ο Κάρολος με την Νταιάνα είχαν έρθει εδώ με το ιδιωτικό τους γιώτ αρκετά χρόνια πριν.
Είναι διάσημος για τα γαλαζοπράσινα νερά του, την άγρια φυσική ομορφιά και το υπέροχο εξωτικό τοπίο. Το καλοκαίρι, η παραλία κατακλύζεται καθημερινά από χιλιάδες επισκέπτες, οι οποίοι φτάνουν ως επί το πλείστον με καραβάκι από την Κίσσαμο. Αν δεν σας αρέσει η πολυκοσμία, τότε καλύτερα να μην έρθετε στην παραλία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Επίσης, η ιδανικότερη ιδέα είναι να φτάσετε στην παραλία το πρωί, πριν καταφθάσουν τα καραβάκια από την Κίσσαμο. Οι λίγες ώρες μοναξιάς μέσα σε ένα τόσο παραδεισένιο μέρος, θα σας μείνουν χαραγμένες στη μνήμη σας για πάντα.
Η λιμνοθάλασσα του Μπάλου έχει άσπρη άμμο και εξωτικά λευκά, έντονα γαλαζοπράσινα και τυρκουάζ νερά. Η θάλασσα είναι πολύ ρηχή και ζεστή, ιδανικός προορισμός για μικρά παιδιά. Σε πολλά μέρη η άμμος έχει ένα υπέροχο ροζ χρώμα, που προέρχεται από εκατομμύρια σπασμένα κοχυλάκια. Πιο πέρα από τα βράχια τα νερά είναι πιο βαθειά και πιο κρύα, ιδανικά για μάσκα. Όπως και γύρω περιοχή, είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα προστασίας Natura, με σπάνια είδη χλωρίδας και πανίδας. Στις σπηλιές φωλιάζουν φωλιά μαυροπετρίτες , θαλασσοκόρακες και κορμοράνοι. Επίσης στην ευρύτερη περιοχή βρίσκει καταφύγιο η προστατευόμενη μεσογειακή φώκια και η χελώνα caretta caretta. Παρά το γεγονός ότι είναι προστατευόμενη περιοχή, δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, στην παραλία έχει ξεπροβάλει μια πρόχειρη καφετέρια και ομπρέλες. Σε αυτή αλλά και στα εκδρομικά καραβάκια μπορείτε να προμηθευτείτε νερό.
Κύριο μειονέκτημα της λιμνοθάλασσας είναι ότι ο βυθός είναι λίγο λασπώδης και τα ρηχά νερά της ευνοούν την ανάπτυξη μικροοργανισμών, που μερικές φορές προκαλούν μια δυσάρεστη μυρωδιά. Επίσης, οι ντόπιοι αναφέρουν ότι τα ρεύματα της θάλασσας μεταφέρουν στο Μπάλο αρκετά σκουπίδια ή πίσσα.

ΠΡΟΣΒΑΣΗ

Η πρόσβαση στο Μπάλο γίνεται με τρεις τρόπους. Ο πρώτος και πιο εύκολος, είναι να πάρετε το πρωινό καραβάκι από την Κίσσαμο. Θα έχετε την τύχη να δείτε τις άγριες ακτές της Γραμβούσας και τα σημάδια από την ανύψωση τους κατά 6-9μ. μετά από το σεισμό του 365 μ.Χ.. Επίσης, το καραβάκι θα σας αφήσει για μια βουτιά στην εξωτική παραλία του νησιού της Ήμερης Γραμβούσας, όπου θα δείτε το παλιό φρούριο και το ναυάγιο. Αν είσαστε τυχεροί, μπορεί να κάνετε το ταξίδι σας με συνοδεία από δελφίνια.
Αν δεν θέλετε να έρθετε με καραβάκι και διαθέτετε αυτοκίνητο ή μηχανή, μπορείτε να οδηγήσετε προσεκτικά στον χωματόδρομο που ξεκινάει από την Καλυβιανή, κατά μήκος του Ακρωτηρίου της Γραμβούσας (την ίδια διαδρομή κάνει και  λεωφορείο από την Κίσαμο). Αρχικά περνάτε ένα φυλάκιο στο οποίο πληρώνετε ένα μικρό εισιτήριο που προορίζεται για τη συντήρηση του δρόμου και την προστασία του Μπάλου. Μετά από 10 χλμ, ο δρόμος καταλήγει σε ένα μεγάλο χώρο στάθμευσης και μια καντίνα, όπου βρίσκεστε ψηλά πάνω από τη λιμνοθάλασσα. Από εκεί ξεκινάει ένα πέτρινο μονοπάτι μήκους 1 χλμ που οδηγεί στην παραλία (10’-20’), ή, καλύτερα, στον παράδεισο! Η πανοραμική θέα του Μπάλου και του νησιού της Ήμερης Γραμβούσας στον ορίζοντα είναι συγκλονιστική. Η επιστροφή μπορεί να είναι κουραστική λόγω της ανηφοριάς, ειδικά το μεσημέρι.
Ωστόσο, ο πιο συναρπαστικός τρόπος πρόσβασης είναι να περπατήσετε 3 ώρες από την Καλυβιανή, μέσα στο άγριο και ξερό τοπίο της Γραμβούσας. Σε καμιά περίπτωση μην ξεχάσετε να φοράτε καπέλο και να κουβαλάτε νερό. Μπορείτε να επισκεφτείτε το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου που βρίσκεται στο Τηγάνι, αλλά και το μεγάλο σπηλαιοβάραθρο όπου βρήκαν τραγικό θάνατο πολλά γυναικόπαιδα που είχαν καταφύγει για να κρυφτούν εκεί από τους Οθωμανούς που το 1825 είχαν αρχίσει σφαγές στην περιοχή και όταν οι Οθωμανοί ανακάλυψαν την κρυψώνα τυχαία, κατέσφαξαν όλους τους Χριστιανούς. Σήμερα υπάρχει αναμνηστική πλάκα στη θέση που βρέθηκαν τα οστά των θυμάτων, ενώ τελείται μνημόσυνο την ημέρα της γιορτής των Αγίων Πάντων. Επίσης, βόρεια από το Μπάλο, στο ακρωτήρι Κώρυκον, υπάρχουν τα ερείπια της μικρής Ρωμαϊκής πόλης του Αγνείου με ναό αφιερωμένο στον Απόλλωνα. Σήμερα εκεί υπάρχει το γραφικό ξωκλήσι του Αγίου Σώστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Εθελοντική Αιμοδοσία- Ένωση Κρητών Βριλησσίων

Πρόσκληση για Εθελοντική Αιμοδοσία